Khamis, 29 Disember 2011

TV ONLINE

TV ONLINE
JOM LAYAN.....

OMBAK RINDU....

ombak-rindu-2011.html




jom sedut ramai2... hahahaha

Sabtu, 24 Disember 2011

ISU "HARI NATAL" (KRISMAS)

maaf ye kalau soalan saya lari dr tajuk cikit..

saya ada kemusykilan mengenai ucapan 'selamat hari natal' or 'merry krismas' kepada kenalan beragama kristian..

''Penting!!! Seorang bekas biarawati kristian yang masuk Islam memberitahu dalam ceramahnya haram bagi seseorang umat Islam ucap Selamat Hari Nata.. atau Merry Christ... dan sewaktu dengannya. Jika anda ucap Gong Xi Fa Chai, maksudnya Selamat Tahu Baru Cina (WALLAHUALAM). Happy Deepavali Selamat Menyambut Pesta Cahaya (WALLAHUALAM), tetapi maksud Selamat Hari Nata.. atau Merry Christ... dan sewaktu dengannya adalah Sejahtera Keatas Tuhan Yesus (NAUZUBILLAH). Dengan perkataan sahaja kita boleh rosak akidah, yakni murtad. Kita umat Islam beriman LAILAHAILLALLAH
 yakni TIADA TUHAN DISEMBAH SELAIN ALLAH, jadi ucap Sejahtera Keatas Tuhan Yesus untuk apa (NAUZUBILLAH)? Sebarkanlah perkara ini, berdosa kita jika tak sampaikan benda yang hak. NAUZUBILLAH. LAILAHAILLALLAH '' sumber copy n paste..

saya harap ustaz jelaskan cikit hukumnya..saya percaya semperna hari natal ni..ramai pelawat web site ustaz nk tahu mengenainya..

terima kasih.. :-? :-?

UZAR : Hukumnya bergantung kepada keadaan setempat dan individu. Syeikh Al-Qaradawi berfatwa harus bagi warga Muslim di Eropah khususnya, manakala Ulama Saudi fatwa haram secara keseluruhan. Saya cenderung kepada haram tetapi hukum itu masih flexible melihat kepada keadaan dan suasana. Ia merupkaan isu furu' dalam Fiqh dan Aqidah.



*UZAR: USTAZ ZAHARUDDIN.NET

Jumaat, 23 Disember 2011

TIPS UNTUK MENGHADAPI PEPERIKSAAN




 Solat merupakan tiang agama. Solat juga merupakan paksi kejayaan dan teras kehidupan. Manakala study atau menuntut ilmu merupakan senjata kita untuk berhadapan dengan masyarakat yang lebih kompleks dan dunia pendidikan. Ettapi, kaedah study yang bagaimanakah penentu kejayaan diri, pengukur kematangan dan nilai intelek seseorang?

Jika diterjemah dan ditafsirkan 'study' mengandungi makna yang tersirat iaitu solat, tawakkal, usaha, doa dan yakin. Jika lima perkara ini sempurna dan syumul, maka insya-allah kejayaan berada di genggaman. Berikut merupakan beberapa teknik pembelajaran cemerlang. semoga ianya berguna dan dapat sama sama kita amalkan agar generasi yang bakal menerajui kepimpinan islam akan lahir kelak.... Insya-Allah.


1. Niat (kerana Allah swt)

2. Berwuduk - sebelum memulakan study sebagai benteng daripada anasir luar sebagai pendinding, mudah memberi tumpuan
                      
3. Kebersihan diri - mandi menjamin keselesaan

4. Tempat study - meja menghadap kiblat

5. Tertib - belajar berbudayakan peperiksaan 1/2 jam pertama sahaja ilmu akan masuk belajar dengan disiplin, tiada makan dan minum

6. Toma'ninah - berhenti seketika (10 minit)
            - hilangkan stress dan mengantuk
           - dengan cara mengambil angin dan melihat angin

7. Berjamaah - muslimah mesti ramai
           - muslimin mesti sedikit
           - tempat tertutup

8. Berdoa
 - selalu berdoa & tambah usaha untuk subjek tidak diminati
            - teruskan usaha untuk subjek yang diminati

ADAKAH AKU SOMBONG?

Beberapa panduan Imam Al-Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong.

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita...

2.Apabila bertemu dengan orang tua anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat..

3.Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah dia pelajari dan ketahui..

4. Apabila melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya..

5.Apabila melihat orang jahil, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia membuat dosa dalam keadaan kejahilan sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan lah dalam hati bahawa mungkin suatu hari nanti dia akan diberi hidayah oleh Allah dan akan memeluk islam, maka segala dosanya akan diampuni Allah..

renungkanlah...

Khamis, 17 November 2011

*** 5 Jariku ***

Pelbagai hikmah dan tafsiran yang boleh diandaikan di sebalik jari anda yang lima. Cuba perhatikan perlahan-lahan jari anda. Luruskan ia ke hadapan dalam keadaan terbuka. Renung dalam-dalam.

Kewajipan solat lima waktu jangan diabaikan.

Kemudian lekapkan jari itu di atas meja, perhatikan. Bermula daripada jari kelingking yang kecil dan kerdil, seperti manusia dan apa sahaja akan bermula daripada kecil kemudian besar dan terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Apa sahaja yang dilakukan mesti bermula daripada kecil. Bak kata pepatah "melentur buluh biarlah daripada rebungnya". Kegagalan mendidik di usia ini akan memberi kesan yang besar pada masa hadapan.

Naikkan kepada jari kedua, jari manis namanya.
Begitu juga dengan usia remaja. Manisnya seperti jari yang comel mulus ini. Apatah lagi kiranya disarungkan dengan sebentuk cincin bertatahkan berlian, bangga tak terkira.. pada ketika ini, alam remaja menjengah diri. Awas!! Di usia ini sentiasa dibelenggu dengan pelbagai cabaran dan dugaan. Hanya iman dan taqwa menunjuk jalan kebenaran. Pada usia ini, anda sudah baligh dan mukalaf. Pastinya sudah dipertanggungjawabkan segala amalan di hadapan Rabbul Jalil. Bersediakah anda??

Nah...naik kepada jari ketiga. Jari yang paling tinggi, jari hantu namanya. Zaman remaja ditinggalkan. Alam dewasa kian menjengah. Di peringkat umur 30-an ini seorang itu telah mempunyai status dan identiti dengan ekonomi yang kukuh serta kerjaya yang teguh.

Namun, anda mesti berhati-hati kerana di kala ini banyak "hantu-hantu pengacau" yang datang menggoda. Hantu hasad dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu iri hati dan seribu macam hantu lagi. Kalau gagal mengawal emosi lantas terus masuk ke jerangkap nafsu dan syaitan. Jesteru itu, amal ibadat mesti dilipat gandakan.

Kita beralih kepada jari telunjuk. Jari inilah yang mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggamkan kesemua jari dan keluarkan jari ini. Gagahnya ia sebagai penunjuk arah, menjadi contoh dan tauladan.
Manusia yang berada di tahap usia ini, hendaklah tampil sebagai model kepada generasi baru dan pembimbing yang kaya dengan idea bernas dan minda yang hebat.

Akhir sekali, renung ibu jari. Ianya besar dan pendek tetapi menunjukkan kematangan dan kehebatan yang membanggakan. Tugasnya membenarkan sesuatu dan mentafsirkan pelbagai perkara. Bak kata orang Jawa "cap jempol" atau cap jari. Kalau dia ada, semua urusan berjalan lancar. Buat generasi muda, rujuk dahulu kepada orang tua atau yang berpengalaman. Sekiranya petunjuk mereka anda patuhi, nescaya anda boleh berkata "good" atau "yes" sambil menggengam semua jari dan angkat ibu jari ke atas itulah rahsia kejayaan anda.

Akhirul kalam, cuba lihat sekali lagi jari anda yang kelima-limanya itu .

Renung dan fikir dalam-dalam. Dimanakah anda sekarang???"

Bila Lelaki Jatuh Cinta...

Bila lelaki benar2 jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dgn ikhlas,perubahan sikapnya amat mengejutkan. Hati lelaki yg dianggap keras selama ini, tiba2 secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dgn relanya. Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja utk kekasihnya. Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Utk melihat lelaki menangis amatlah payah. Diantara tanda2 lelaki yg jatuh cinta dgn hebat ialah:


1. Dia bersungguh2 melakukan sesuatu utk kekasihnya dgn rela bukan krn terpaksa.
2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yg kuat bercakap.
3. Dia byk menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.
4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya krn perasaan cemburunya yang meluap2.
5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.
6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya krn dia sentiasa berasa curiga.
7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn kekasihnya.
8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian krn dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari org lain.
10. Dia menjadi org yg paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.
11. Dia pandai merajuk hati krn ingin dipujuk oleh kekasihnya.
12. Dia akan mengelabah apabila kekasihnya berjauhan daripadanya terlalu lama.
13. Dia sentiasa memastikan keselamatan kekasihnya.
14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.
15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya krn dia merasa kasihnya lebih kuat drpd kekasihnya.
16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yg tidak ada urusan penting dengannya.
17. Dia cuba meluangkan lebih byk masa dgn kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dgn sabar.
18. Dia membanggakan kekasihnya di depan org lain.
19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dgn cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.
20. Apabila timbul org ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
21. Dia menganggap kekasihnya sebagai org yg paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.
22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai
kekasihnya.
23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan.


HARGAILAH.. ..

Mimpi Rasulullah S.A.W

 "Nabi Muhammad saw bersabda: "Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan."

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah didatang oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, maka ia telah diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab, tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga dihalang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas.

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil memimpinnya ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita disekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang-menderang.

8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya, maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya.

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukannya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.

BERSABDA RASULULLAH SAW, "SAMPAIKANLAH PESANANKU KEPADA UMATKU YANG LAIN WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT" Jangan terlalu fikirkan esok hari yang kita sendiri tak pasti samaada kita masih bernafas lagi atau tidak. Jangan difikirkan peristiwa lampau yg takkan dapat mengubah apa2 keadaan pun. Fikirlah apa yg kita hendak buat sekarang. Dan pasti kan apa yg kita buat utk hari ini adalah yg terbaik. Kerana perkara yg terbaik kita buat hari ini akan menghasilkan keputusan yg baik utk esok. Yang seterusnya menjadi kenangan manis untuk kita pada masa akan datang

Jumaat, 30 September 2011

7 KALIMAH UNTUK SEMUA..

Sabda Rasulullah S.A.W

" Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih laut "

1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.

3. Mengucap Astagfirullah jika lidah tersilap perkataan yang tidak patut.

4. Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.

5. Mengucap La haula wala kuwwata illabillah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.

6. Mengucap inna lillahi wa innailaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.

7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi biasa, kerana sudah biasa!

ü  Mudah-mudahan kita mengamalkannya, biasalah kekadang dengar lagu nak nyanyikan, lebih lagi lagu peterpan..ish ish..lawan lah sikit... Cubalah amalkannya, mesti hari yang kita lalui terasa manis dan indah..Juga dapat menyemai pahala dan bekalan di akhirat.
ü  Masha-Allah..Cantik, menarik dan tertarik sungguh..Moga kita sama-sama mengamalkannya..

ROBOT SOLAT??

video

Selasa, 14 Jun 2011

Kenapa Remaja Taksub Dengan Laman Web Sosial?


Ketagih Facebook
Siapa di antara kita yang masih lagi tidak tahu apa itu laman web sosial? Laman web sosial kini menjadi pengantara antara seseorang individu dengan individu lain untuk tujuan tertentu. Laman web sosial dapat menghubungkan individu tersebut, baik dalam negara ataupun luar negara dengan individu lain.
Dewasa kini, banyak laman web sosial yang wujud menjadi pengantara seluruh dunia. Antara laman web yang popular dan menjadi pilihan serta kegilaan pelbagai peringkat umur terutama para remaja ialah Facebook, Twitter, Friendster dan Myspace. Dengan adanya laman web sosial seperti ini, para remaja boleh berhubung atau berkomunikasi dengan cepat berbanding dengan sebelum ini iaitu sebelum terciptanya teknologi maklumat dan komunikasi.
Laman web sosial seperti ini sebenarnya dapat memberikan banyak kebaikan kepada remaja sekiranya digunakan dengan betul . Tetapi kebanyakannya tidak manfaatkan kemudahan seperti ini dengan sebaik-baiknya sehinggakan ada di antara mereka yang salah guna sehingga mencetuskan kontroversi seperti ugutan kepada individu tertentu.
Penulisan kali ini, saya ingin kongsikan pendapat mengapa remaja taksub dengan laman web sosial seperti facebook. Semua ini adalah berdasarkan pemerhatian saya sendiri.
1. Untuk perkongsian ilmu dan maklumat
Pelajar merupakan individu yang menggunakan kemudahan laman web sosial ini bagi tujuan perkongsian maklumat dan ilmu dengan rakan-rakan. Bagi mereka , dengan cara ini mereka boleh berbincang bersama rakan-rakan dengan pantas tentang sesuatu masalah atau isu yang dikemukakan. Ada juga yang memanfaatkannya dengan perkongsian maklumat tentang perniagaan.
2. Sekadar untuk mengisi masa lapang
Apa yang saya perhatikan, ramai di kalangan remaja menghabiskan masa mereka dengan facebook. Dengan adanya laman web sosial seperti ini, mereka dapat mengisi masa lapang mereka dengan melayari facebook. Bagi mereka yang bijak, di samping mengisi masa lapang ada di antara mereka membuat bisnes dan membuat promosi melalui laman web sosial seperti facebook dan twitter.
3. Untuk mencari pasangan hidup
Tidak dinafikan juga ada di antara remaja yang melayari laman web sosial semata-mata untuk mencari pasangan hidup. Dalam bahasa mudah, mencari teman lelaki ataupun teman wanita. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Kepada mereka yang kesunyian dan masih single tu, silalah aktifkan diri anda dengan laman web sosial. haha!
4. Nak pamer body yang mantap
Sebab ini saya rasa adalah paling releven kenapa remaja terlalu taksub dengan laman web sosial terutama facebook dan myspace. Tak kira perempuan ataupun lelaki, berlumba-lumba  ingin mempamerkan kemantapan body masing-masing. Bagi yang kacak dan cun memang menjadi kegilaan sesetengah individu juga saya saya sendiri. Tetapi saya gila pada yang cun je. lol. Pernah saya jumpa satu individu, memang cun tapi setakat ni tak dapat mengalahkan Elisha Cuthbert saya lagi la. Haha!
5. Ingin mendapatkan berita terkini dengan cepat
Ada juga remaja yang taksub dengan laman web sosial kerana ingin mendapatkan sesuatu info terkini dengan cepat dan pantas.Golongan ini mungkin juga terdiri daripada golongan pelajar dan mereka-mereka yang suka sesuatu yang baru. perasaan ingin tahu dalam diri sangat tinggi.
6. Aplikasi menarik dan ketagih game
Laman web sosial seperti facebook menyediakan pelbagai aplikasi dan game menarik kepada penggunanya. Bagi mereka yang ketagih dengan game, facebook la tempat atau medium terbaik untuk melepaskan gian tersebut kerana setakat ini tiada laman web sosial lain yang dapat menandingi facebook terutama aplikasi yang disediakan. Dengan adanya aplikasi seperti akan menyebabkan remaja sanggup melayari facebook 24 jam dan sanggup untuk tidak tidur pada waktu malam. Haha!
Saya rasa cukuplah enam sebab utama yang saya senaraikan itu tentang kenapa remaja terlalu taksub dengan laman web sosial. Kalau diikutkan, banyak lagi sebab yang dapat saya senaraikan. Oleh kerana mood kemalasan melanda diri saya secara tiba-tiba, jadi terpaksalah saya berhenti dulu. Haha!
Apa pendapat tuan puan bila bercakap tentang remaja dan laman web sosial ini? Mungkin tuan puan mempunyai pendapat sendiri kerana saya percaya tuan puan adalah salah seorang daripada mereka yang ketagih dengan laman web sosial seperti facebook. Hehe! Saya tinggalkan tuan puan dengan satu persoalan, adakah laman web sosial seperti facebook membawa kebaikan atau keburukan kepada remaja?

Sabtu, 11 Jun 2011

Betul ke ni?

Pokok Hiasan Yang Sangat Beracun!


Pernah tengok tak pokok keladi hiasan seperti di atas? Tak sangka pula rupa-rupanya pokok ini begitu berbahaya sehingga boleh menyebabkan kematian sekiranya kanak-kanak termakan daun pokok ini. Awas! Harap pembaca IzoBlog.com berhati-hati semua.
Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.
Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.
Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.
Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Selain itu ia juga senang tumbuh berdasarkan iklim negara ini. Daunnya yang besar dan hijau; menyebabkan ianya selalu diletak di kawasan taman awam.

The name of this plant is dumb cane.
Botanical name: Dieffenbachia
Family: Araceae
Malay Name: Pisang Tanah
Dumb cane is a common potted plant in Malaysia. It has a thick, green stems and is less than a meter high.The leaves are oblong, 25 to 30 cm long and spotted with white and light green.This plant originates from central and south America. Several species are found in Malaysia, growing wild, and as potted plants in homes and gardens.
All parts of the plant contain an extremely irritating juice. Its active toxic principle is protoanemonine.
Dumb cane can cause severe irritation and inflammation of the oral cavity when any part of the plant is chewed.It may cause fatal poisoning through suffocation, as a result of the swelling of the pharynx and larynx. Dumb cane is a cause of child injury, particularly to the eyes when its sap squirts onto the eyes while plucking this plant. It will result in intense pain, diffused oedema of the eyelids as well as large abrasions of the corneal surface.
Maklumat lanjut:
http://museum.gov.ns.ca/poison/?section=species&id=88
http://www.botanical-online.com/alcaloidesdiefenbaquiaangles.htm
Dan lebih mengejutkan, hampir kebanyakkan tanaman hiasan di rumah-rumah adalah beracun! Antara senarai tanam-tanaman hiasan tersebut anda boleh rujuk di bawah:
http://www.blankees.com/house/plants/poisonous.htm
http://www.denverplants.com/foliage/html/Poisonous_Plants.htm
atau anda boleh serach di Google dengan menggunakan keyword “Poisonous House Plants”
Diharap pembaca-pembaca semua agar dapat berkongi artikel ini kepada kawan-kawan. Keprihatinan anda menyebarkan berita ini mungkin dapat menyelamatkan nyawa seseorang.
http://www.izoblog.com/

Ahad, 5 Jun 2011

Jumaat, 27 Mei 2011

ALIF, BA, TA, THA, JIM…


Pada satu pagi Jumaat, Ustaz Abdullah Mahmood, pendakwah tanah air menaiki teksi ke tempat kerjanya.  Dia duduk di kerusi belakang.  Entah macam mana pagi itu dia menyapa pakcik yang sudah dalam usia 60-an.

“Pakcik boleh baca Quran?”.  Terkejut si pemandu teksi itu.

“Nak, inilah pertama kali orang naik teksi tanya pakcik macam ni.”  Lelaki itu bersuara agak keras kerana terkejut.

Ustaz jadi serba salah, entah kenapa pagi itu soalan itu terpacul dari mulutnya.

“Sebenarnya pakcik, bila saya lihat belakang badan pakcik, iras macam arwah ayah saya.  Selalunya waktu-waktu pagi Jumaat macam ni ayah saya mengaji Quran.  Maaf ya pakcik.”  Lembut nada suara ustaz.

Sepanjang perjalanan mereka tak bercakap.  Masing-masing melayan fikiran.  Sampai di kawasan pejabat, ustaz membayar harga perjalanan dan menghulurkan kad nama.

“Bila-bila pakcik senang, jemput datang ke pejabat saya.”  Ustaz berjabat tangan dengan pakcik teksi.

Seminggu selepas pertemuan, pakcik teksi itu datang ke pejabat ustaz.  Syukur Ustaz Abdullah ada di pejabat.

“Boleh saya tahu siapa pakcik ni”, tanya Ustaz Abdullah ketika pakcik itu menghulurkan tangan padanya.

“Ustaz, ingat tak minggu lepas ustaz ada naik teksi pakcik.  Ustaz tanya pakcik tentang mengaji Quran.  Ustaz kata belakang saya macam belakang arwah ayah ustaz.”

“Oh, ya.  Maaflah pakcik, ramai sangat yang datang, saya tak cam.”  Ustaz Abdullah juga seorang guru Quran kepada murid-murid ‘tua’ yang ada kesedaran hendak belajar Quran.

“Apa boleh saya bantu pakcik?”  Tanya ustaz pada pakcik teksi yang sudah duduk di depannya.

“Begini, selepas ustaz tanya pada pakcik tentang mengaji Quran hari tu, pakcik terus balik rumah.  Seminggu pakcik tak bawa teksi, seminggu pakcik duduk di rumah.  Seminggu pakcik asyik memikirkan tentang diri pakcik.”

“Tentang apa?”



“Pakcik sebenarnya memang langsung tak pandai mengaji Quran.  Jadi pakcik datang ni nak belajar mengaji dari bawah.  Nak kena bawa Quran ke?”  Bergenang air mata pakcik sebak meluahkan perasaan yang telah seminggu terbuku di hati.

“Tak payah pakcik, di sini kami ada kitab.  Kita boleh belajar bersama,” kata Ustaz sambil membuka Muqaddam.

“Saya baca pakcik ikut, alif..,ba..,ta..,tha..,jim..”

“Alif, ba, ta, tha…”

Sampai huruf jim, pakcik terdiam lama.

Ustaz terkejut, takut-takut ada sesuatu yang tak kena.  Pakcik tunduk dan
menangis teresak-esak.

“Pakcik tak tahu baca Quran, pakcik tak tahu…” Ustaz dipeluknya erat.  Rasa bagai seorang ayah yang memeluk anaknya.  Dia terlalu sebak rupanya.

Sejak dari peristiwa itu, pagi-pagi lagi pakcik datang 15 minit belajar sebelum bawa teksi.  Dialah murid tua yang paling awal datang.  Setiap malam selepas solat Maghrib, dia akan menguncikan dirinya di dalam bilik membaca Muqaddam perlahan-lahan.  Perkara ini dirahsiakan dari isteri dan anak-anak.  Alhamdulillah selepas empat bulan, dia sudah boleh membaca Quran dengan baik.  Suatu malam isterinya yang sedang memasak di dapur terdengar suara orang mengaji dalam bilik, isteri suruh anaknya intai.

“Mak, ayah baca Quran,” bisik anaknya.

“Ayah kamu baca Quran?  Hish…mak tak percaya, ayah kamu mana reti baca Quran.  Mak kenal sangat dengan ayah kamu tu.”

“Betul mak…”

Api dapur ditutup.  Kedua-dua beranak ini menghendap perlahan-lahan masuk ke dalam bilik.  Alangkah terkejut suami apabila melihat isteri dan anaknya di belakangnya.  Isteri terus memeluk suaminya dengan linangan airmata keharuan.  Esoknya Ustaz Abdullah terkejut apabila melihat hidangan pulut kuning dan rendang terletak di atas meja pejabatnya.

“Ustaz, ada seorang makcik datang pagi-pagi lagi hantar pulut.  Dia kata dia isteri pakcik teksi tu.”  Beritahu seorang staf ustaz.

Beberapa hari kemudian, isteri pakcik itu datang lagi dan mengucapkan ribuan terima kasih di atas bimbingan ustaz.  Baginya inilah nikmat kehidupan sebenar yang sangat-sangat dirindui apabila suaminya sudah menjadi pengamal al-Quran.*

MUTIARA KATA


malu itu menjadi seorang muslimat itu seperti mawar berduri... hadir cinta tika melihat mawar yang mewangi, tetapi, hadir tanggungjawab tika memegang mawar yang berduri...(",)